Testimoni

INSTAGRAM

Makan Peanut Butter pun boleh kurus ke?
.
Nak panggil peanut butter ni sebagai makanan untuk diet dengan kandungan kalori sekitar 180 - 210 Kkcal per hidangan mungkin cam tak kena dengan term “makanan diet”. Tapi disebabkan kombinasi kandungan fiber (2 gram setiap hidangan) & protein (8 gram bagi setiap hidangan), ianya boleh menyebabkan kita berasa kenyang dan menyebabkan kita kurang makan.
.
Setiap hidangan peanut butter ada 3 mg vitamin E, 49 mg magnesium, 208 mg pottasium dan 0.17 mg vitamin B6. Kajian menunjukkan dengan hanya memakan kekacang boleh menurunkan risiko penyakit jantung, kencing manis & pelbagai penyakit kronik lain. Ada kajian cakap, kalau kita makan dua sudu peanut butter untuk 5 hari seminggu, boleh mengurangkan risiko diabetes sebanyak 30%.
.
So macam mana nak pilih peanut butter yang terbaik? .
Sebabkan terlalu banyak jenama peanut butter kat luar sana, sampai pening nak pilih. Ini saya bagi sikit cadangan. Sesuai untuk yang nak berdiet guna peanut butter.
.
Kandungan kalori dan lemak pada setiap jenama peanut butter selalunya sama. Tapi ada beberapa tips yang perlu kita tahu untuk pilih yang terbaik untuk kesihatan kita.
.
SODIUM - Bilangan kandungan sodium sekitar 40 mg - 250 mg per 2 sudu hidangan. Pilih yang kandungan sodium rendah. (selalunya yang organik). Sodium ni digunakan untuk menutup bau kacang yang kuat.
.
GULA - Jenama semulajadi selalunya mengandungi sekitar 1 - 2g. Produk peanut butter yang komersial, selalunya mempunyai kandungan gula yang lebih tinggi. .
Senang katakan, tengok yang brand organik sis. Maybe sedikit mahal la berbanding jenama biasa.
.
Tapi untuk kesihatan badan kan. Why not?
.
Sis, rasanya post ni berguna kan. .
1. LIKE post ni
2. SHARE post ni sekarang. At least boleh sebarkan ilmu pada yang lain. Dapat pahala.
.
#chaayamilkcare
Makan Peanut Butter pun boleh kurus ke? . Nak panggil peanut butter ni sebagai makanan untuk diet dengan kandungan kalori sekitar 180 - 210 Kkcal per hidangan mungkin cam tak kena dengan term “makanan diet”. Tapi disebabkan kombinasi kandungan fiber (2 gram setiap hidangan) & protein (8 gram bagi setiap hidangan), ianya boleh menyebabkan kita berasa kenyang dan menyebabkan kita kurang makan. . Setiap hidangan peanut butter ada 3 mg vitamin E, 49 mg magnesium, 208 mg pottasium dan 0.17 mg vitamin B6. Kajian menunjukkan dengan hanya memakan kekacang boleh menurunkan risiko penyakit jantung, kencing manis & pelbagai penyakit kronik lain. Ada kajian cakap, kalau kita makan dua sudu peanut butter untuk 5 hari seminggu, boleh mengurangkan risiko diabetes sebanyak 30%. . So macam mana nak pilih peanut butter yang terbaik? . Sebabkan terlalu banyak jenama peanut butter kat luar sana, sampai pening nak pilih. Ini saya bagi sikit cadangan. Sesuai untuk yang nak berdiet guna peanut butter. . Kandungan kalori dan lemak pada setiap jenama peanut butter selalunya sama. Tapi ada beberapa tips yang perlu kita tahu untuk pilih yang terbaik untuk kesihatan kita. . SODIUM - Bilangan kandungan sodium sekitar 40 mg - 250 mg per 2 sudu hidangan. Pilih yang kandungan sodium rendah. (selalunya yang organik). Sodium ni digunakan untuk menutup bau kacang yang kuat. . GULA - Jenama semulajadi selalunya mengandungi sekitar 1 - 2g. Produk peanut butter yang komersial, selalunya mempunyai kandungan gula yang lebih tinggi. . Senang katakan, tengok yang brand organik sis. Maybe sedikit mahal la berbanding jenama biasa. . Tapi untuk kesihatan badan kan. Why not? . Sis, rasanya post ni berguna kan. . 1. LIKE post ni 2. SHARE post ni sekarang. At least boleh sebarkan ilmu pada yang lain. Dapat pahala. . #chaayamilkcare